• Forside
  • /
  • COP værdi og effektivitet på varmepumper

COP værdi og effektivitet på varmepumper

Der er to vigtige ting, som du grundigt skal undersøge før du investerer i en varmepumpe, nemlig ydelse og COP værdi. Ydelsen fortæller om hvor meget varme, som varmepumpen kan levere i almindelig drift og COP værdien udtrykker hvor effektivt at den gør det. Teknologisk Institut har tidligere brugt den gode analogi med hvor hurtigt en bil kan køre og hvor langt på literen den kører.

I denne artikel vil vi se nærmere på effektiviteten på effektiviteten på varmepumper, herunder hvordan den opgøres og hvad du skal være opmærksom på.

cop værdier varmepumpe


Varmepumpe COP værdi

Helt grundlæggende udtrykker COP værdien på en varmepumpe forholdet mellem hvor meget strøm du tilfører enheden og hvor meget varme, som du får ud af den i den anden ende. COP er en forkortelse af Coefficient Of Performance. En COP værdi på 3,5 fortæller således, at for hver 1 kWh strøm, som du tilfører din varmepumpe, vil varmepumpen levere 3,5 kWh varme.

COP værdien opgives på de enkelte produkter og er en vigtig faktor i de tekniske specifikationer. Selve udregningen af den enkelte varmepumpes COP værdi foretages af uafhængige institutioner. Disse værdier udregnes efter standard metoder og driftforhold, så de kan gøres sammenlignelige på tværs af produkterne.

Det du dog skal være opmærksom på er at opgørelserne laves under helt specifikke driftsforhold, som ikke nødvendigvis kan sammenlignes med de forhold, som din varmepumpe vil have når den er installeret på netop din bolig. F.eks. kan nordiske klimaforhold, større forskel på inde- og udetemperatur, husets radiatorer, cirkulationspumpe osv. gøre en stor forskel på det endelige resultat. Derfor vil din reelle COP værdi først kunne udregnes efter installation i din bolig.



Få et uforpligtende tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Spar på varmeregningen.

Få tilbud


COP forhold for varmepumpe typer

Ved standardmålingerne for COP værdierne, benyttes såkaldte standard temperatursæt for de enkelte varmepumpetyper. For jordvarme forudætter man f.eks. en jordtemperatur på 0 grader og en fremløbstemperatur på 45 grader til det centrale varmeanlæg. For luft til vand varmepumper forudsætter man en udendørstemperatur på 7 grader og ligeledes en fremløbstemperatur på 45 grader. For luft til luft varmepumper er standarden også en udendørstemperatur på 7 grader for til sidst at ende med en indetemperatur på 20 grader.


Årsnormfaktor

Hvis du vil have en idé om hvor effektiv din varmepumpe er henover hele året, så kan du, som nævnt, ikke bruge den almindligt opgivne COP værdi. Her skal du benytte den såkaldte årsnormfaktor, som er et gennemsnit over hele året, som altså tager højde for en hel fyringssæson. Årsnormfaktoren angives ofte både i forbindelse med gulvvarme og alm. radiatorer, da varmepumpen er mere effektiv ved den lavere fremløbstemperatur der er nødvendig ved gulvvarme.

Effektiviteten af varmepumpen påvirkes bla. af følgende faktorer:

Udetemperaturen

Jo koldere luften er udenfor, jo mere energi skal varmepumpen bruge for at omdanne den til varm luft. F.eks. er en varmepumpe mindre effektiv end et traditionelt olie- eller gasfyr når udeemperaturen når under 5 minus grader. Her vil en kombination af varmepumpe og et gas- eller oliefyr give det bedste udbytte.


Fremløbstemperaturen

Jo varmere fremløbstemperatur, som din varmeinstallation kræver, jo højere temperatur skal din varmepumpe levere og dermed falder effektiviteten. F.eks. kræver gulvvarme en lavere fremløbstemperatur for at lave samme opvarmning, som traditionelle radiatorer i et hus. Ligeledes kræver store moderne radiatorer også en lavere fremløbstemperatur, som igen gør varmepumpen mere effektiv.

Alt i alt er den bedste måde at få en idé om hvor effektiv din kommende varmepumpe installation vil blive, at få din varmepumpe leverandør til at komme med en beregning udfra netop din husstand.


Nattesænkning

Om vinteren er temperaturen i løbet af dagen i Danmark ca. 0 grader, men væsentligt lavere om natten. Derfor er det en god idé at købe en varmepumpe med nattesænkning, da man derved kan spare en masse energi. Det gælder for både luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper. I sidstnævnte tilfælde kan varmtvandsbeholderen benyttes til at lagre energi fra dagen.





Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en luft til luft varmepumpe.

Bestil her

Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en en luft til vand varmepumpe

Bestil her

Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en jordvarme pumpe.

Bestil her